Machine-translated by Google. Questions are authored in English.
Top

KEAM 2025: KEAM B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2

  • Date: 24 April 2025
  • Paper code: 10/2025/OL
  • Language: English
  • 18 pages
KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 1 of 18
Page 1 of 18
Text of page 1
FINAL ANSWER KEY
                                  Question Paper Code: 10/2025/OL
                                   Exam:KEAM 2025 BPHARM-2
                                      Date of Test: 24-04-2025


1.    What is the value of the sum of 12.1100 +18.0 +1.012 as per the rule of significant figures?
 A)  31.1220
 B ) 31.122
 C ) 31.12
 D ) 31.1
 E ) 31


      Correct Answer : Option D

     In which of the following spectral region Balmer series lines are observed for atomic
2.   hydrogen?
 A ) Visible
 B ) Ultraviolet
 C ) Microwave
 D ) Infrared
 E ) Radiowave


      Correct Answer : Option A


3.    The product of uncertainty in position (Δx) and uncertainty in velocity (Δv) has the unit of
 A)  ms
 B ) ms

 C) m s

 D) m   s
 E ) ms   s

      Correct Answer : Option D


4.    The inert gas element with the largest positive electron gain enthalpy is
 A)  He
 B ) Ne
 C ) Kr
 D)    Ar
 E)    Rn

      Correct Answer : Option B


5.    The IUPAC name of element with atomic number 105 is

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 2 of 18
Page 2 of 18
Text of page 2
A)  Mendelevium
 B ) Nobelium
 C ) Lawrencium
 D ) Rutherfordium
 E ) Dubnium


      Correct Answer : Option E


6.    In which one of the following compounds, there is complete octet of central atom?
 A)  BF
 B ) BeH

 C ) SCl

 D ) AlCL
 E ) LiCl


      Correct Answer : Option C


7.    Which one of the following molecule/ion has square planar shape?
 A)    SF
 B)  NH
 C ) CH Cl

 D ) CH

 E ) XeF


      Correct Answer : Option E


8.     Which of the following relationship is correct?
 A)  Cp + Cv = R
 B ) Cp / Cv = R
 C ) Cp − Cv = R
 D ) Cv / Cp = R
 E ) Cv − Cp = R


      Correct Answer : Option C

     Consider the following thermodynamic properties of a system:
9.   (i) Volume (ii) Pressure (iii) Density (iv) Heat capacity
     The extensive property/properties of the system is/are
 A ) (ii) and (iv)
 B ) (iv) only
 C ) (i), (ii) and (iii)
 D ) (i) and (iv)
 E ) (iii) and (iv)

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 3 of 18
Page 3 of 18
Text of page 3
Correct Answer : Option D


10. An aqueous solution of which of the following has the highest pH value?
 A ) 0.10 M HCl
 B ) 0.50 M H SO
 C ) 0.10 M NaOH
 D ) 0.5 MHCl
 E ) 0.01 MNaOH


      Correct Answer : Option C

      In the following reaction, the change in oxidation state of Magnesium is
11. 3Mg            + N ( ) → Mg N ( )
             ( )
 A)  0 to + 2
 B ) 0 to + 3
 C ) 0 to + 4
 D ) 0 to + 6
 E ) 0 to − 2


      Correct Answer : Option A

    The resistance of 0.10 M KCl solution when measured with a conductivity cell at 298 K is
12. 100 Ώ. If the conductivity of 0.10 M KCl solution is 1.29 Sm , what is the value of cell
    constant of the same solution at 298 K?
 A)  1.29 m
 B ) 1.29 × 10        m
 C ) 0.129 cm

 D ) 1.29cm

 E ) 0.129 m


      Correct Answer : Option D


    N exerts a partial pressure of 7.648 bar when dissolved in 1 litre of water at 298 K. What
13. is the mole fraction of N at same temperature? ( Henry’s law constant (K ) for N at
      298 K = 76.4 k bar)
 A)  10
 B ) 10

 C ) 10

 D ) 10

 E ) 10

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 4 of 18
Page 4 of 18
Text of page 4
Correct Answer : Option C


14. An example of pseudo first order reaction is
 A ) Thermal decomposition of N O
 B)  Inversion of cane sugar
 C ) Decomposition of gaseous NH on hot Pt surface

 D)    Radioactive decay of       R
 E)    Hydrogenation of ethene

      Correct Answer : Option B

      For a first order reaction with rate constant ‘k’, the slope of the line obtained by plotting log
15.     ([R ] / [R]) vs time is
 A)  (k / 2.303)
 B ) k × 2.303
 C ) ( − k / 2.303)
 D ) (2.303 / k)
 E ) ( − 2.303 / k)


      Correct Answer : Option A


16. The outer electronic configuration of ground state chromium is
 A ) 3d 4s

 B ) 3d 4s

 C ) 3d 4s

 D ) 4d 4s

 E ) 4d 4s


      Correct Answer : Option B


17. The first transition series metal with the highest melting point is
 A)  Iron
 B ) Vanadium
 C ) Chromium
 D ) Manganese
 E ) Copper


      Correct Answer : Option C


18. Which of the following 3d metal forms only dihalide?
 A)  Titanium
 B ) Vanadium

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 5 of 18
Page 5 of 18
Text of page 5
C)  Copper
 D ) Chromium
 E ) Zinc


      Correct Answer : Option E


19. When potassium permanganate is heated to 513 K it forms
 A ) Mn O and O

 B ) MnO and K O

 C ) Mn O , MnO and K O

 D ) K MnO ,MnO and O

 E ) k MnO and O


      Correct Answer : Option D



20. Which of the following lanthanoid has the outer electronic configuration 4f 6s   in its
     ground state?
 A ) Neodymium
 B ) Gadolinium
 C ) Europium
 D ) Promethium
 E ) Samarium


      Correct Answer : Option C


21. Which of the following statement is INCORRECT?
 A)  The actinoids show in general +3 oxidation state.
 B ) Actinoids are less reactive metals.
 C ) The magnetic properties of actinoids are more complex than those of lanthanoids.
 D ) Hydrochloric acid attacks actinoids.
 E ) Nitric acid slightly attacks actinoids.


      Correct Answer : Option B

    When CoCl solution is treated with excess ammonia, a violet coloured complex is formed
22. which conducts current. Also,it gives one mole of AgCl when treated with AgNO . What
    is the chemical formula of the complex?

 A)
      [CoCl (NH ) ]Cl

 B)
      [CoCl (NH ) ]
 C)

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 6 of 18
Page 6 of 18
Text of page 6
[CoCl(NH ) ]Cl

 D)
      [Co(NH ) ]Cl

 E)
      [Co(NH ) ]Cl

      Correct Answer : Option A


23. The IUPAC name of the following complex [Cr(H O) (NH ) ]Cl is
 A)  Triamminetriaquachromium(III) chloride
 B ) Triaquatriamminechromium(III) chloride
 C ) Triaquatriamminechromium(II) chloride
 D ) Triamminetriaquachromium(II) chloride
 E ) Triaquatriamminechromium(III) trichloride


      Correct Answer : Option A


24. [Fe(H O) (ONO)]Cl and [Fe(H O) (NO )]Cl are the examples of
 A)  Solvate isomerism
 B ) Geometrical isomerism
 C ) Linkage isomerism
 D ) Ionisation isomerism
 E ) Coordination isomerism


      Correct Answer : Option D


25. Which of the following complex ion is diamagnetic?
 A ) [MnCl ]

 B)    [Fe(CN) ]
 C)    [Co(C O ) ]
 D)    [FeF ]
 E)    [CoF ]

      Correct Answer : Option C


26. Which one of the following is an example of heterocyclic aromatic compound?
 A)  Phenol
 B ) Aniline
 C ) Toluene
 D ) Naphthalene

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 7 of 18
Page 7 of 18
Text of page 7
E)    Furan

      Correct Answer : Option E


27. Which of the following functional groups will show −R effect?
 A ) −OH
 B ) −OCH

 C ) −NH

 D ) −NO

 E ) −NHCOCH


      Correct Answer : Option D


      When bromoethane is treated with metallic Na in dry ethereal solution, n-butane is formed.
28. This reaction is known as
 A)  Kolbe’s reaction
 B ) Wurtz reaction
 C ) Williamson reaction
 D ) Fittig reaction
 E ) Friedel-Crafts reaction


      Correct Answer : Option B


29. Which of the following compound does not exhibit aromaticity?
 A)  Cyclohexene
 B ) Benzene
 C ) Thiophene
 D ) Pyridine
 E ) Naphthalene


      Correct Answer : Option A


    The ortℎo − , para − directing and deactivating group in aromatic electrophilic
30. substitution reaction is
 A)  −CH
 B ) −OH
 C ) −Cl
 D ) −NO
 E ) −COOH


      Correct Answer : Option C


31. The hydrocarbon that forms disodium salt with excess metallic sodium is
 A)  ethane
 B ) ethene

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 8 of 18
Page 8 of 18
Text of page 8
C)  benzene
 D ) propyne
 E ) ethyne


      Correct Answer : Option E


32. Which of the following compound will have highest boiling point ?
 A ) CH F

 B ) CH CH F

 C ) CH Cl

 D ) CH I

 E ) CH Br


      Correct Answer : Option E

     When chlorobenzene is treated with acetyl chloride in the presence of anhydrous AlCl ,
33.
     4-Chloroacetophenone is formed as the major product. It is an example of
 A ) Nucleophilic substitution
 B ) Electrophilic substitution
 C ) Free radical substitution
 D ) Nucleophilic addition
 E ) Electrophilic addition


      Correct Answer : Option B


34. An optically active compound among the following is
 A)  1-Chlorobutane
 B ) neo-Pentyl chloride
 C ) Isobutyl chloride
 D ) tert-Butyl chloride
 E ) 2-Chlorobutane


      Correct Answer : Option E


35. Phenetole is
 A)  Ethoxybenzene
 B ) Methoxyethane
 C ) Methoxybenzene
 D ) 1-Methoxypropane
 E ) 2-Methoxypropane


      Correct Answer : Option A


36. Acetone can be converted into 2-methylpropan-2-ol using
 A ) Pd / H

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 9 of 18
Page 9 of 18
KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 10 of 18
Page 10 of 18
Text of page 10
Nitrobenzene is treated with Sn / HCl to give a compound (X) which on treatment with N
41. aNO and HCl at 278 K gives compound (Y). When the compound (Y) is treated with C
     u / HBr , compound ‘Z’ is obtained. The compound ‘Z’ is
 A ) Benzene
 B ) Benzene diazonium bromide
 C ) Phenol
 D ) Bromobenzene
 E ) Chlorobenzene


      Correct Answer : Option D


42. Carbylamine is obtained when aniline is
 A ) heated with Con.H SO

 B ) treated with NaNO / HCl

 C ) heated with CHCl and ethanolic KOH

 D ) treated with CHCl and HCl
 E ) treated with HCl


      Correct Answer : Option C

    The following amines are having same molecular masses.
43. (i) n − C H NH (ii) (C H ) NH (iii) C H N(CH )
     The correct order of boiling point of the above amines is
 A ) (i) > (ii) > (iii)
 B ) (ii) > (iii) > (i)
 C ) (iii) > (i) > (ii)
 D ) (ii) > (i) > (iii)
 E ) (i) > (iii) > (ii)


      Correct Answer : Option A


44. Which of the following vitamin deficiency causes convulsions?
 A)  Riboflavin
 B ) Thiamine
 C ) Ascorbic acid
 D ) Pyridoxine
 E ) Vitamin D


      Correct Answer : Option D


45. Which of the following amino acid is optically inactive?
 A)  Glycine
 B ) Alanine
 C ) Valine
 D ) Leucine

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 11 of 18
Page 11 of 18
Text of page 11
E)    Arginine

      Correct Answer : Option A


46. The value of one barn in SI unit is
 A ) 10   m
 B ) 10   m
 C ) 10   m
 D ) 10   m
 E ) 10   m

      Correct Answer : Option A


      If a moving body changes its position from x to x in a time interval
47. Δt , then               is defined as
 A)  average acceleration
 B ) average velocity
 C ) instantaneous acceleration
 D ) instantaneous velocity
 E ) average displacement


      Correct Answer : Option B


48. A car at rest is accelerated at 2ms       for 1 minute and then retarded at 2ms      for 1
     minute to attain rest. The distance travelled by the car is
 A ) 3600 m
 B ) 1800 m
 C ) 9600 m
 D ) 4800 m
 E ) 7200 m


      Correct Answer : Option E

      If the forces acting on two bodies of masses 2 kg and 3 kg are same , then the ratio of their
49. respective accelerations is
 A) 1:1
 B) 1:2
 C) 2:3
 D) 3:2
 E) 4:9


      Correct Answer : Option D


50. The area under the curve drawn between the force F and time t is

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 12 of 18
Page 12 of 18
Text of page 12
A)  torque
 B ) impulse
 C ) work done
 D ) power
 E ) kinetic energy


      Correct Answer : Option B

    A rain drop of mass 10 g falls from a height of 50 m from rest. If the loss of energy due to
51. air resistance is 3 J , then the velocity of the drop on striking the ground is (g = 10ms
    )
 A)  10 m s
 B ) 5 ms

 C ) 30 ms

 D ) 40 ms

 E ) 20 ms


      Correct Answer : Option E

    A lift with a load of 1000 kg is moving up against the frictional force 2000 N . If the power
52. delivered to it by the operating motor is 36000 W, then the speed of the lift is (g = 10m
    s )
 A)     2 ms
 B)     4 ms
 C)     3 ms
 D)     6 ms
 E)     10 ms

      Correct Answer : Option C

      The CORRECT statement for a rigid body rotating about a fixed axis with angular velocity
53. ω is
 A)  ω is directed perpendicular to the axis of rotation
 B ) all the particles move with same speed
 C ) ω is a scalar quantity
 D ) ω has no direction
 E ) different particles move in different circles


      Correct Answer : Option E

       If the moment of inertia of a circular disc about its central axis is I, then that for the same
54. disc about its diameter is
 A)   I
 B ) 2I
 C ) 4I

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 13 of 18
Page 13 of 18
Text of page 13
D)


 E)


      Correct Answer : Option D

      The line that joins any planet to the sun sweeps out equal areas in equal intervals of time.
55. This statement is
 A)  Kepler’s first law
 B ) law of periods
 C ) law of gravitation
 D ) Kepler’s second law
 E ) Newtons third law


      Correct Answer : Option D


56. Young’s modulus and shear modulus can be defined only in
 A)  solids and liquids
 B ) liquids
 C ) gases
 D ) gases and liquids
 E ) solids


      Correct Answer : Option E

      If T and η are the surface tension and coefficient of viscosity of a liquid, then with the
57. increase of temperature
 A)  both T and η increase
 B ) both T and η decrease
 C ) both T and η remain constant
 D ) T increases but η decreases
 E ) T decreases but η increases


      Correct Answer : Option B


      The speed of water flowing out from the small opening at a depth of ℎ from the surface of
58. water in a large tank is
 A)      gℎ
 B)   4gℎ
 C ) gℎ
 D ) 2gℎ

 E)   2gℎ

      Correct Answer : Option E

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 14 of 18
Page 14 of 18
Text of page 14
59. For a diatomic gas molecule the value of C      in Jmol     K      is ( R = 8.2 Jmol     K   )
 A)  20.5
 B ) 41
 C ) 10.25
 D ) 12.3
 E ) 28.7


      Correct Answer : Option A

      A steel rod of length 1 m is clamped at its middle . If the fundamental frequency of
60. vibrations is 3 kHz , then the speed of sound in steel is
 A)     2000 ms
 B)     6000 ms
 C)     8000 ms
 D)     4000 ms
 E)     9000 ms

      Correct Answer : Option B

      The frequency of the periodic wave for the following figure is



61.



 A)  1 MHz
 B ) 0.25 MHz
 C ) 0.5 MHz
 D ) 0.1 MHz
 E ) 0.05 MHz


      Correct Answer : Option B


    The electrostatic force between two point charges at a distance of separation d is F. If one
62. of the charge is moved away by a distance d/2 then the force between them is

 A)      F

 B)      F

 C)      F

 D)      F
 E)    √2F

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 15 of 18
Page 15 of 18
Text of page 15
Correct Answer : Option C


63. Which one of the following molecules is nonpolar?
 A ) CO

 B) H O

 C ) CH OH
 D ) HCl
 E ) NaCl


      Correct Answer : Option A


       The resistance of a wire of length l and cross sectional area A is R . The resistance of
64. another wire of the same material of length 3l and cross sectional area        is

 A)  3R
 B) R
 C ) 9R

 D)


 E)


      Correct Answer : Option C

      The energy dissipated per unit time by a wire of resistance 2R connected to a battery of
65. voltage 2V is

 A)


 B)


 C)

 D)    4VR
 E)    4V R

      Correct Answer : Option C


66. The magnetic field at the centre of a current loop of radius r carrying a current I is
 A)


 B)


 C)

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 16 of 18
Page 16 of 18
Text of page 16
D)


 E)


      Correct Answer : Option A

       If a current of 1 A is passed through a 1 m long solenoid of 7000 turns , the magnetic field
67. produced at the middle of the solenoid is
 A)  2.2 × 10 T
 B ) 4.4 × 10  T
 C ) 7.0 × 10  T
 D ) 8.8 × 10  T
 E ) 14.0 × 10  T

      Correct Answer : Option D


68. The a.c circuit exhibiting the phenomenon of resonance has/have the circuit element(s)
 A)  inductor and resistor
 B ) capacitor and resistor
 C ) inductor only
 D ) capacitor only
 E ) inductor and capacitor


      Correct Answer : Option E


69. The vibrations of atoms and molecules produce electromagnetic radiation in the region of
 A)  ultraviolet
 B ) infrared
 C ) visible light
 D ) microwaves
 E ) X – rays


      Correct Answer : Option B


70. Monochromatic ray of light incident on a glass prism does not produce the phenomenon of
 A)  dispersion
 B ) refraction
 C ) deviation
 D ) reflection
 E ) total internal reflection


      Correct Answer : Option A

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 17 of 18
Page 17 of 18
Text of page 17
The simple microscope having a lens of focal length 5 cm gives the magnification of (least
71. distance of distinct vision = 25 cm)
 A)  5
 B) 6
 C) 4
 D ) 10
 E ) 12


      Correct Answer : Option B

      If the threshold wavelength of a photoelectric material lies in the green light region, then
72. which one of the following light will not emit photoelectrons?
 A)  Ultraviolet
 B ) Blue
 C ) Violet
 D ) Orange
 E ) Indigo


      Correct Answer : Option D


73. The process that releases neutrons from the nucleus is
 A ) α - decay
 B ) β - decay
 C)  nuclear fusion
 D ) pair production
 E ) nuclear fission


      Correct Answer : Option E

      If the volume of nucleus having mass number 2 is V , then that for the nucleus having
74. mass number 8 is
 A)  2V
 B ) 3V
 C ) 4V
 D ) 6V
 E ) 9V


      Correct Answer : Option C


75. If a diode is forward biased, then the
 A)  p-n junction provides very low resistance
 B ) width of the depletion layer increases
 C ) potential barrier increases
 D ) amount of current flow is in the range of microampere
 E ) current flow is due to minority carriers only

KEAM 2025 question paper, KEAM 2025 B.Pharm entrance (Physics and Chemistry), session 2, page 18 of 18
Page 18 of 18
Text of page 18
Correct Answer : Option A

Page 1 of 18

Source: Commissioner for Entrance Examinations. Question paper published by Commissioner for Entrance Examinations.

Other years